Βασίλης Βασιλάτος & "Ιστορίες για Κρουστά"

Βασίλης Βασιλάτος & "Ιστορίες για Κρουστά"

Μουσική

Ο Βασίλης Βασιλάτος σπούδασε μουσική και συμφωνικά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στα λάτιν, τα παραδοσιακά και τα έθνικ κρουστά, και συνεργάστηκε με έλληνες και ξένους επαγγελματίες μουσικούς.

Έχει ασχοληθεί με πολλά κρουστά όργανα και έχει συμμετάσχει σε γκρουπ τζαζ, αβανγκάρντ, λάτιν, φλαμένκο κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, τόσο δισκογραφικά όσο και σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και έχει ηχογραφήσει για το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ κ.ά. Παράλληλα γράφει μουσική για κινηματογράφο, θέατρο, παραμύθια (ΕΡΤ) και σύνολα κρουστών οργάνων.

Είναι καθηγητής κρουστών στο Μουσικό Τμήμα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ιδρυτής (και υπεύθυνος καθηγητής) της Ομάδας Κρουστών του ίδιου ιδρύματος και υπεύθυνος καθηγητής των τμημάτων Παραδοσιακών-Σύγχρονων Κρουστών και Ντραμς του Εθνικού Ωδείου.

Υπήρξε βασικό μέλος του γκρουπ Συνήθεις Ύποπτοι, γεγονός που τον έκανε να ενδιαφερθεί για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Αποκορύφωμα, η διασκευή περισσότερων από τριάντα τραγουδιών του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με αφορμή τη συνεργασία τους σε μουσικοθεατρική παράσταση το 2008.

Ο Βασίλης Βασιλάτος είναι ιδρυτής και επικεφαλής του συνόλου "Ιστορίες για Κρουστά", με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες, παραστάσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με τις "Ιστορίες για Κρουστά", παρουσιάζει δικές του συνθέσεις για κρουστά και ορχήστρα, καθώς και τον νέο κύκλο τραγουδιών του, που θα αποτελέσει το υλικό της επόμενης δισκογραφικής δουλειάς του συνόλου.

Οι "Ιστορίες για Κρουστά" είναι ένα πρωτοποριακό γκρουπ της ελληνικής μουσικής σκηνής με σύγχρονο ήχο και αναφορές στην παράδοση. Η ελληνική και η βαλκανική παράδοση συναντιούνται με το ελληνικό τραγούδι και τους ήχους της παγκόσμιας μουσικής και φιλτράρονται μέσα από τον ιδιαίτερο ήχο του γκρουπ, με αφετηρία και επίκεντρο τα κρουστά.

Το σύνολο συνδυάζει ακορντεόν, κλαρινέτο, βιολί, έγχορδα και φωνές με κάθε λογής κρουστά.

Έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, διεθνή φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με τραγουδιστές και δημιουργούς όπως οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Μάνος Πυροβολάκης, Γιάννης Χαρούλης, Θανάσης Πολυκανδριώτης κ.ά.

Σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια, ρυθμό, παλμό και παράδοση, οι "Ιστορίες για Κρουστά" παρουσιάζουν μουσική και τραγούδια από την επόμενη δισκογραφική τους δουλειά –σε στίχους Ιωάννας Μανούσακα– αλλά και επιλεγμένες διασκευές από την ελληνική, βαλκανική και μεσογειακή μουσική.ό γκρουπ της ελληνικής μουσικής με σύγχρονο ήχο και αναφορές